Henrik och Maria Carlsson tillsammans med dottern Märta som blev till genom äggdonation. Foto: SVT

Maria och Henrik längtade i sju år

Uppdaterad
Publicerad

Maria och Henrik Carlsson började med försöken att skaffa barn 2010. Sju år senare föddes deras dotter Märta. Båda två skulle önska att omgivningen ibland hade varit mer förstående.

Unga och lyckliga hade Maria och Henrik Carlsson inte en tanke på att det kanske skulle bli svårt för dem att bli föräldrar. Men det blev det. Efter ett par år av försök sökte de hjälp och fick veta att kvaliteten på Henriks spermier inte var den bästa.

– Det var en jobbig tid. Periodvis har de här åren kantats av depression, ångest och sjukskrivningar, säger Maria.

LÄS MER: Vart tionde par kämpar med att få barn

Efter tre misslyckade försök till provrörsbefruktningar visade det sig att även kvaliteten på Marias ägg var dålig. Paret ställde sig i kö för äggdonation.

– I min värld var en framtid utan barn och familj ingen framtid alls. Så kändes det för mig, även om det så klart är olika för alla, säger Maria.

”Ett mirakel”

Och så, den 21 februari i år, efter sju år av kamp och längtan föddes till slut lilla Märta. Hon blev till med hjälp av ett donerat ägg och Henriks spermier.

– Det är bara att titta på det miraklet så blir man ju tårögd. Hon är helt klart det bästa som hänt oss, säger Henrik.

Maria och Henrik har hela tiden varit öppna med sin kamp och tycker att de har fått mycket stöd och hjälp från nära och kära.

– Men det är klart att man ibland fått dumma kommentarer eller frågor. En del som undrat om det inte är dags eller varför det dröjer. Men då brukar jag säga som det är. Och då blir folk rätt fort tysta, säger Henrik.

LÄS MER: Detta vill inte ofrivilligt barnlösa höra

Olika sätt att bli till på

– Ingen annan har ju faktiskt med det att göra, om man ens vill ha barn, hur länge man har försökt. Eller som i vårt fall, om man ens kan, säger Maria.

Nu tycker de att kunskapen kring ofrivillig barnlöshet måste bli bättre i Sverige, och att man redan när barn är små bör lära dem om att det finns flera olika sätt att bli till på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.