Charlotte Swenson och Marina Sjöquist har ordnat julbordet för alla. Foto: SVT

Marina och Charlotte fixade gratis julbord

Uppdaterad
Publicerad

Marina och Charlotte ställde till med julkalas för alla som inte själva har råd. Och det blev fullsatt.

Det var en morgon tidigare i höstas som Marina Sjöquist, vanligtvis försäljare i en butik i Halmstad, kom på idén. 

– Jag vet inte var den kom ifrån. Jag tänkte att julklappar kostar mycket, men julbord är minst lika dyra, så ett julbord för alla som av olika anledningar inte har råd ska få ett julbord. Jag brukar har många idéer,men ofta gör jag inte verklighet av dem. Nu gör jag det, säger Marina Sjöquist.

Svenska kyrkan i Halmstad ställde upp med lokalen – S:t Nikolai församlingshem. När SVT Nyheter Halland hälsade på under söndagen pågick förberedelserna för fullt.

Flera krogar hört av sig

Efter att Marina fick sin idé den där höstmorgonen kontaktade hon cateringkocken Charlotte Swenson. ”Ska vi göra det här ska vi göra det ordentligt”, sa hon och snart var planeringen i full gång.

– Jag visste att jag hade ett fantastiskt kontaktnät, men jag visste inte att jag kunde nå så många krögare i Halmstad via mina kontakter, säger Charlotte Swenson.

Efter att hon började höra sig för bland restaurangen i stan spred det sig som ringar på vattnet. Flera krogar har hört av sig själva och velat skänka mat till tillställningen.

Flera familjer som inte vill eller kan komma till tillställningen får julmaten levererad i aluminiumformar dagarna innan jul. Det som blir över skänks vidare till nattcaféet i Halmstad.

”Alla människor ska få njuta av julbord”

Även en hel del frivilliga privatpersoner och företag har velat vara med och stötta initiativet. Det har förutom mat även skänkts julklappar till barnen.

– Jag kan inte ens nämna alla som har bidragit, jag kommer glömma någon då. Många jag inte ens vet vem de är har ställt upp, säger Marina Sjöquist.

Varför tycker du att det här är viktigt att göra?

– Jag tycker alla människor ska få njuta av ett julbord och en gemenskap och få fira en jul helt enkelt.

När dörrarna senare öppnades blev det fullsatt i lokalen – 150 personer kom och åt av julbordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.