Hör Fredrik Landelius, kvalitetschef på Barn och ungdomsförvaltningen i Halmstad, berätta om hur en avstängning påverkar elever såväl som lärare. Foto: SVT

Markant ökning av elevavstängningar

Publicerad

Elevavstängningar i grund- och gymnasieskolor har ökat markant i Halland. Sedan 2012 har antalet avstängningar blivit fem gånger fler.

Antalet diarieförda avstängningar i länets grund- och gymnasieskolor har gått från sammanlagt 12 stycken till 61 på bara fem år. Under 2017 skedde drygt en tredjedel av länets avstängningar i Halmstad.

Fredrik Landelius är kvalitetschef på Barn och ungdomsförvaltningen i Halmstad kommun och berättar att avstängningar får stora konsekvenser för den enskilda eleven såväl som för klassen och arbetslaget.

– Man plockar bort bland det viktigaste i en ung människan liv – skolgång, tillhörighet och gemenskap, säger han.

Reagerar med lättnad

På Österledskolan i Oskarström är en avstängning ett sätt för rektor och skola att köpa sig tid att reda ut vad som hänt.

Charles Lundholm, rektor på Österledskolan och ledamot i Lärarförbundet skolledare Halmstad. Foto: SVT

– Personalen reagerar med en lättnad och tänker att ”nu har vi tre arbetsdagar att göra skolan bättre för den här eleven”, säger Charles Lundholm, rektor på Österledskolan och ledamot i Lärarförbundet skolledare Halmstad.

Högre anmälningsstatistik

Från Halmstad kommuns håll ser man främst två anledningar till den markanta ökningen. Dels har förvaltningen har skärpt rutinerna, och krävt skolorna på en högre anmälningsstatistik. Dels har åtgärder i skollagen från 2011 fått genomslag och gett rektorer mandat att stänga av en elev för att säkra andra elevers rätt till studiero i skolan.

– Vi måste också värna om den enskilde som stängs av. Det är skolans svåra demokrati och kunskapsuppdrag, säger Fredrik Landelius.

Vi vill ta del av dina erfarenheter

Visa

Har du eller ditt barn erfarenheter av elevavstängningar? Hör av dig till oss via telefon 035-17 27 45, eller skicka ett mejl till halland@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer