Martin Berntson visar solcellerna som ger honom el. Foto: SVT

Martin i Haverdal nöjd med sina solceller

Uppdaterad
Publicerad

Martin Berntson i Haverdal installerade solceller i maj 2017 och han fick sitt bidrag på 54 000 kronor först i våras.

– Det har fungerat bra. Vi har producerat lite mer el än vad vi hade kalkylerat med, berättar Martin Berntson.

Fastighetens 60 kvadratmeter stora solpaneler har producerat 9 500 kWh och hushållet gör av med 11 000 kWh om året. Så de är inte helt självförsörjande på el.

– När vi behöver som mest el på vintern då levererar solcellerna som minst. Då köper vi tillbaka ström från energibolaget, säger Martin Berntson.

Angenäma fakturor

Under den stekheta sommaren har det inte varit några problem med el.

– Då har fakturan legat på runt 150–200 kronor. Det var angenäma fakturor, säger Martin Berntson.

Under det första året har Martin Berntsons solceller levererat 4 500 kWh till energibolaget Eon under dygnets ljusa timmar. På natten har han däremot fått köpa tillbaka el på för att bland annat underhålla värmepumpen för varmvatten.

Är ni nöjda med investeringen på totalt 180 000 kronor?

– Det känns bra ur miljösynpunkt och är en långsiktig investering. Nu går elpriset dessutom upp vilket innebär kortare pay-off tid på cirka åtta år för oss, säger Martin Berntson.

Några problem har det inte varit med solpanelen förutom i vintras efter ett snöoväder.

Då fick Martin Berntson ta sig upp på taket och sopa av panelen som nästan slutat att generera el på grund av snötäcket.

Solpanelen väcker stort intresse

– När jag är ute i trädgården stannar folk och fråga om den och två grannar har kontaktat solcellsföretag. Det borde faktiskt bli lag på att installera solceller på alla nybyggda hus, tycker Martin Berntson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.