Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Nord lägger ut kött som snabbt drar till sig havsörnar. Foto: SVT/Mikael Nord

Matning på Getterön lockar många havsörnar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en gång varit utrotningshotad har havsörnen efter många år stabiliserat sig i Sverige.

Det märks bland annat av på Naturum Getterön i Varbergs kommun, där man de senaste vintrarna har matat rovfåglarna till allmänhetens beskådan.

Tidigt på morgonen släpar fågelskådaren Mikael Nord en pulka med får-och griskött. Han lastar av det på en liten udde.

– Det händer också att vi slänger ut fiskrens. Snart blir här ett jävla liv, förklarar han.

På menyn: gris-och fårkött. Foto: SVT

40 stycken rekord

Det dröjer inte länge innan de första frukostgästerna kommer, främst havstrutar och kråkor. Men rätt snart dyker den första havsörnen upp.

– Jag har sett havsörnar många gånger, men det är fortfarande en lika häftig känsla. Två och en halv meter mellan vingspetsarna, säger Mikael Nord.

Havsörn som går ner för landning vid matningen på Getterön. Foto: Privat/Mikael Nord

Precis som många andra vintersäsonger lockar Naturums matning mängder med havörnar. Rekordet för i år är 33 stycken. Men det har hänt att man sett uppemot 40 individer tidigare år.

Enligt Linnea Henriksson, som är naturvägledare på Naturum, rubbar inte matningen havsörnarnas naturliga sätt att hitta föda.

– Nej. Vi matar dem bara mellan november och februari. Det sker bara på morgonen så de jagar resten av dagen. I februari ska de börja häcka och då vill vi inte hålla kvar dem, förklarar hon.

Finns ej i Bohuslän

Havsörnen har en tuff tid bakom sig i Sverige. För över hundra år sen var det hårt jakttryck på fågeln. År 1924 fredades den, men på 70-talet dök det upp nya problem. Utsläpp av miljögifter gjorde att deras fortplantning minskade kraftigt. De gick så långt att de nästan var utrotade.

– När det var som mest kritiskt fanns bara 10 till 15 häckande par. Men tack vare bland annat stödmatning började örnen successivt återhämta sig, säger Linnea Henriksson.

Naturvägledaren Linnea Henriksson och fågelskådaren Mikael Nord arbetar på Naturum Getterön. Foto: SVT

I dag finns mellan 700 och 800 havsörnspar. De häckar i alla landskap utom Bohuslän. I Halland finns häckningar i Falkenberg och Varberg.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse att örnen har stabiliserat sig. Förhoppningen är att matningen på Getterön ska öka intresset för fågeln bland folk, inte minst ungdomar, säger Mikael Nord.

Naturum Getterön i Varbergs kommun. Foto: SVT

Havsörn (Haliaeetus albicilla)

Havsörnen är Nordeuropas största rovfågel. En havsörn kan bli hela 2,5 meter mellan vingspetsarna och kroppen kan bli upp till en meter lång.

Trots sin storlek väger havsörnen bara 4 till 7 kilo. Honorna är normalt något större än hanarna.

Havsörnens föda består av fisk, fågel och en del däggdjur.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.