Katja Hill, från Fjärås, har läkarintyg på att hon lider av mycket svår ME, trots det får hon ingen sjukpenning. I klippet förklarar hon mer kring sin situation. Foto: SVT

ME-sjuka Katja Hill från Fjärås är sängliggande dygnet runt – får ingen sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

Katja Hill, från Fjärås utanför Kungsbacka, har läkarintyg på att hon lider av mycket svår ME, är trött, har smärta och inte kan sitta upp mer än tio minuter. Men Försäkringskassan nekar henne sjukpenning och menar att hon ska kunna jobba.

Katja Hill har varit sjuk under flera år, först blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom men 2019 fick hon diagnosen ME/CFS. Hon har tidigare haft sjukpenning, men den har nu dragits in.

Försäkringskassan godkände först inte läkarintyget från en specialistklinik i Mölndal, utan hänvisade till Bragéekliniken i Stockholm, en klinik specialiserad på ME/CFS. Även där konstaterades att Katja lider av ME och enligt läkarintyget kunde Katja inte arbeta alls, tolv månader efter att hon fått diagnosen.

”De säger att jag ska jobba”

För att klara vardagen har hon hemtjänst och får hjälp av sin syster som hon bor tillsammans med. I det nya läkarintyget står det att hon är ”Mycket trött. Kan inte sitta uppe mer än 5-10 minuter”, att hon är ”sängbunden dygnet runt” och att hon lider av muskelkramper, smärta och panikångest.

Men på ansökan om sjukpenning gav Försäkringskassan avslag, och gör bedömningen att hon klarar ett stillasittande arbete.

– De säger att jag ska jobba. Jag förstår inte hur de menar att det ska gå till, när jag mår så här dåligt, säger hon.

I klippet ovan beskriver Katja Hill mer kring sin situation.

Detta är ME/CFS

  • ME/CFS är en neurologisk sjukdom som gör den drabbade mycket trött och utmattad. Det går inte att vila bort.
  • ME står för myalgisk encefalomyelit. Myalgi betyder muskelsmärta och encefalomyelit är en inflammation i hjärna och ryggmärg. CFS står för chronic fatigue syndrome, som betyder kroniskt trötthetssyndrom. Sjukdomen kallas ofta för ME.
  • Det finns ingen behandling som gör dig frisk från sjukdomen. Men det går att behandla flera av besvären. En del mår efter en tid bättre. Några blir till slut friska från sjukdomen.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.