Foto: Harriet Axelsson

Med halländsk stickningstradition i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Ny bok vill förhindra utdöendet av halländsk stickningstradition .”Sticka binge” lär den intresserade om stickkonsten och hur den kom till Sverige under 1600-talet genom ett då mycket fattigt Halland.

– Man vävde först eftersom det var enklare, men sedan började man att sno garnet och det är att ”binga”, säger Harriet Axelsson som är projektledare för boken.

Det är de halländska hemslöjdsföreningarna som nu under helgen släpper boken ”Sticka binge”.

– Det var ett fattigt Halland där markerna oftast bestod av ljung eftersom man brände för att få fram lite växtnäring som ett nytt sätt att försörja sig. Ullen från fåren som betade där omhändertogs när stickkonsten kom in söderifrån.

Effektiv metod

Under krigstiderna på 16-1700-talet så utvecklades stickningen när armén behövde sockar.

– Det finns många mönsterstickningar som är tröga, men den här gjordes av folk som behövde tjäna pengar. Den är effektiv i sin utformning.  

Vad utmärker just den halländska bingen?

– Att det är två färger som man sätter ihop i ett komplicerat och vackert mönster, men är funktionellt att sticka.

”Vill sprida kunskapen”

Boken innehåller beskrivningar av hur du stickar binge, men också två stycken om den historiska bakgrunden.

– Det är bara gamlingar som vet något om det, så vi vill sprida kunskapen om binge.

Hur känns det inför boksläppet och vad händer sen?

– Det känns jätteroligt och spännande, vi får många frågor om workshops och kurser. Vi har föreningar i Kungsbacka, Falkenberg och Halmstad som planerar kurser i att sticka binge utefter boken.

Boken släpps den 15 oktober

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.