Våren gjorde tidig entré i år – och på flera platser uteblev vintern helt. Foto: TT

Nu är våren kommen – här uteblev vintern helt

Uppdaterad
Publicerad

En fredag i februari stod det klart att den meteorologiska våren är kommen på flera platser i södra Sverige – vilket är det tidigaste våren kan komma. För första gången på minst fem år uteblev dessutom vintern helt på flera platser i landet, däribland längs västkusten.

Vår, sommar, höst och vinter. De allra flesta är vana vid att uppleva våra fyra årstider. Men för första gången på minst fem år så har det gått direkt från höst till vår i delar av Sverige.

– Det är ovanligt och tidigt. Våren brukar komma tidigare vid kusten men inte så här tidigt, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Bekräftar tidiga våren

För att det ska bli meteorologisk vår ska dygnstemperaturen ligga över noll grader, sju dagar i rad. Däremot kan våren, enligt meteorologiska definitioner, inte anlända innan 15 februari. På fredagen är det sju dygn sedan dygnsräkningen kunde börja. Men redan vid lunchtid på fredagen kan vi slå fast att våren nått delar av Sverige.

– Vi kan säga det redan nu. Även om det blir lite kallare i nästa vecka och det skulle kunna komma lite blötsnö under tisdag och onsdag så är det vår, säger Deana Bajic.

Den senaste tiden har SMHI utfärdat flera varningar i södra Sverige om hårda vindar och höga vattenflöden. Något som även fortsätter under helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.