Här ger svampkonusulenten sina bästa kantarelltips. Foto: Blanche Hammargren/SVT

Midsommarregnet fick fart på kantarellerna

Uppdaterad
Publicerad

Kantareller dyker nu upp på flera platser i Sverige, däribland Halland. Svampentusiasterna har midsommarregnet att tacka.

– En dryg vecka efter en rotblöta så kommer kantarellerna fram, säger Kill Persson, svampkonsulent.

Det har varit glest med regn under sommaren. Det råder bevattningsförbud och det varnas för brandrisk på många håll. Men när regnet till slut öser ner vaknar svampentusiasterna.

I Sveriges skogar, och kanske främst i blandskog med björk, gran och tall, dyker det nu upp kantareller.

Svampkonsulenten Kill Persson i Halmstad har upptäkt kantareller i både Halmstad och Falkenberg, och menar att det är midsommarregnet som fått fart på den gula svampen.

– Har det regnat 20–40 millimeter i 7–10 dagar så ska man gå ut och börja kolla sina kantarellställen, säger han.

Dilemmat för entusiaster

Kantareller är eftertraktade av många, men då kantarellerna inte hunnit växa sig stora måste svampplockare fråga sig om det är värt att vänta någon vecka för komma tillbaka till stora och fina kantareller eller länsad mark.

– Det är alltid en avvägning om man ska låta dem växa till några dagar eller vara före grannen.

Fakta: Råd för svampplockare

Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad.

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga.

Ta bara svamp som känns fast och frisk.

Plocka aldrig svamp i plastpåse. Bakterier utvecklas lätt i denna täta miljö.

Skär bort allt som är insektsangripet (”maskätet”).

Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.