Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsministern svarar: ”Det är inte bara akutvård”

Migrationsministern svarar: ”Det är inte bara akutvård”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska flyktingar i Sverige har rätt till vård som inte kan anstå, och inte bara akutvård, precis som andra asylsökande.

– Vi följer frågan om hur vi bäst hjälper de ukrainska flyktingarna. Vi tittar på under vilka förutsättningar de kommer kunna bli folkbokförda och därmed få helt annan tillgång till vård, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Den vård som asylsökande i Sverige har rätt till är enligt socialstyrelsen vård och tandvård som inte kan vänta, mödravård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning, läkemedel som förskrivs i samband med den här vården och en hälsoundersökning om det är behövligt.

Vad det gäller dem som är under 18 så har de rätt till samma sjukvård som någon som är folkbokförd i Sverige.

Flyktingarnas rättigheter bör ses över

Enligt Karin Ödquist Drackner som är migrationsrådgivare för Svenska Röda Korset behöver vården som ukrainska flyktingar i Sverige har tillgång till ses över.

Till exempel kan det handla om att olika regioner inte har tillräcklig kunskap om vilken vård ukrainska flyktingar har rätt till. Hon ser också att många flyktingar inte har råd att betala en egenavgift, vilket blir ett hinder för flyktingar från att söka vård när det behövs.

Röda korset: Risken är att fler hamnar i utanförskap

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Röda Korset: ”regionerna har otillräcklig kunskap om flyktingarnas rättigheter” Foto: Elin Schwarz

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.