Satsning på Derome i Kinnared beräknas ta upp till åtta år. Foto: SVT/Antonios Antoniadis

Miljardsatsning på sågverk i Kinnared

Uppdaterad
Publicerad

Trävarukoncernen Derome märker av en ökad efterfrågan på trävaror. Därför väljer man nu att storsatsa på verksamheten i Kinnared genom en investering på ungefär en miljard kronor.

– I dag är vi 75 anställda, men i och med satsningen räknar vi med att nyanställa 50 stycken till. För Kinnared betyder det här jättemycket, säger Ola Blohm, platschef på Derome Timber.

Derome i Kinnared beräknar att utbyggnadsplanerna kommer att ta 7-8 år att genomföra. Man kommer bland annat att bygga ett nytt sågverk och flytta landsvägen västerut. Just nu går vägen igenom verksamhetsområdet, men när satsningen är klar kommer belastningen att öka och därför behöver man göra om infrastrukturen.

– Vi tror att trävaror är framtiden sett ur ett miljö- och klimatperspektiv. Det är tydligt att fler väljer trä framför både stål och plast, säger Ola Blohm.

Samtidigt är trävaror en omdiskuterad produkt. Det finns rapporter från Naturskyddsföreningen som varnar för att avverkning av skogar har en negativ inverkan på miljön. Enligt Ola Blohm är det här något Derome Timber försöker undvika.

Hör mer om storsatsningen i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.