Foto: Stina Stjernkvist / TT och Jonatan Fernström

Miljonbelopp för Kent-bilder

Uppdaterad
Publicerad

Tre unika fotografier som togs under popgruppen Kents sista konsert, såldes på tisdagskvällen på auktion. Över en miljon kronor skänks nu till den ideella föreningen #jagärhär. – Det känns helt otroligt, säger Mina Dennert, som är uppvuxen i Kullavik i Kungsbacka kommun.

Ett av fotona såldes för 700.000 kronor. Det är taget av fotografen Johan Renck och ska vara det dyraste fotot som hittills sålts på auktion i Sverige.

Sammanlagt gav auktionen 1.185.000 kronor och allt skänktes till facebookgruppen #jagärhär.

– Det känns helt otroligt att alla inblandade har tagit all den här tiden och kämpat under flera månader för att få igenom det här! Martin och Saurabh, fotograferna, Assefa, Bukowskis alla inblandade har jobbat så hårt för detta! Rickard Söderberg var fantastisk som auktionsförättare! Kent är stora förebilder som alltid använt sitt inflytande för att göra skillnad. Och vågar ta ställning. Det är så fint!  säger Göteborgsjournalisten och grundaren Mina Dennert.

I Facebookgruppen #jagärhär är fler än 10.000 personer engagerade. Gruppen står upp mot rasism och hat i kommentarsfält på internet. Gruppen startades upp under våren 2016 av Mina Dennert, som är uppvuxen i Kullavik i Kungsbacka kommun.

Halmstadprofilen Rickard Söderberg var utropare. Foto: Skärmdump från Facebook

Vill skapa motvikt

Medlemmarna gör varandra uppmärksamma på när det börjar spridas hat och hot i exempelvis Facebooktrådar. Då går medlemmarna in och försöker skapa motvikt.

– Det har ju länge varit så att hatet har stått ganska oemotsagt. Folk vågar inte riktigt säga emot av rädsla helt enkelt, hävdar Mina Dennert.

Pengarna som auktionen drog in kommer bland annat att gå till opinionsbildning och kunskapsbyggande insatser som föreläsningar och utbildningar.

– Vi har precis startat en ideell förening och genom den har vi nu möjlighet att nå ut till ännu fler. Och utanför sociala medier genom samtal och möten, säger Mina Dennert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.