Miniminivåer för varg i Sveriges förvaltningsområden ska fastställas under våren 2024. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vargarna ska fördelas jämnare över landet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i mellersta Sverige vill att fördelningen av vargar ska öka i södra delen av landet – och minska i den mellersta, rapporterar P4 Gävleborg.

Rättat: I en tidigare version från TT fanns en felaktig formulering om att vargar ska förflyttas från mellersta till södra Sverige.

Den nu gällande miniminivån säger att det ska finnas minst 300 vargar i landet, varav 285 i mellersta förvaltningsområdet. Tio ska finnas i norr och fem i söder.

I det mellersta förvaltningsområdet ingår Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala och Stockholm.

– Vargstammen ska spridas enligt rovdjurspropositionen, så den ska ju finnas över större delar än bara mellersta förvaltningsområdet, säger Sandra Wahlund, chef för viltenheten vid länsstyrelsen i Gävleborg, till P4 Gävleborg.

Vargar ska inte flyttas fysiskt

– Vi vill föreslå en förändring så att det flyttas mellan 60 och 85 vargar till södra förvaltningsområdet, så det är en markant skillnad.

Det handlar inte om att flytta vargarna rent fysiskt – fördelningen ska i stället utgå från vargens naturliga rörelsemönster. På sikt kommer man även behöva jaga mer i mellersta Sverige.

Utifrån länsstyrelsernas och samverkansrådens förslag kommer nya miniminivåer för varg och andra rovdjur att fastställas under våren 2024, enligt Naturvårdsverket.

Södra Sverige ska ha minst fem vargar men har 85 – se Naturvårdsverket förklara miniminivåerna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler vargar har spridit sig ner till söder. Detta kan påverka miniminivåerna som är det lägsta antal vargar som måste finnas i de olika rovdjursförvaltningsområdena. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.