Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Miss med smutsiga verktyg på Folktandvården – patienter testas för sjukdomar Foto: Janerik Henriksson/TT

Miss med smutsiga verktyg på Folktandvården – patienter testas för sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Orena instrument kan ha blandats ihop med rena på Folktandvården Nyhem i Halmstad. Region Halland erbjuder nu 169 patienter provtagning av smittsamma sjukdomar som en försiktighetsåtgärd.

Det var för två veckor sedan som det upptäcktes att det låg smutsiga tandvårdsinstrument bland de rena, på Folktandvården Nyhem. Att instrumenten inte har blandats med rena går därför inte att utesluta.

– Det har brustit någonstans med rutinerna. Det är självklart väldigt allvarligt. Vi kommer försöka åtgärda det så bra som möjligt, säger Lena Sannabo, områdeschef på Folktandvården i Region Halland till SVT Nyheter Halland.

Eftersom det inte gäller alla instrument berörs inte alla patienter som besökt mottagningen.

– Jag tycker inte man behöver vara orolig. Vi har varit i kontakt med regionens smittskydd och risken för att bli smittad på detta sätt är obefintlig, säger Lena Sannabo.

169 patienter erbjuds blodprov för hepatit och HIV

Men som en försiktighetsåtgärd erbjuder nu Region Halland 169 patienter att ta ett blodprov. Standardprovet upptäcker smittor som hepatit B, hepatit C och HIV.

– Provtagningen kommer ha påföljande kontroll mellan tre och sex månader. Det är så att vi bara kan beklaga det som hänt, men vi tar det här på största allvar, säger Lena Sannabo.

Ingen patient med registrerad smitta av hepatit eller HIV har, enligt Region Halland, behandlats på kliniken under de aktuella dagarna.

Hur gör ni om någon faktiskt blivit smittad av något?

– Då får vi titta på det framöver i tiden, säger Lena Sannabo.

”Vi kommer inte leta syndabockar”

En händelseanalys är påbörjad för Folktandvården Nyhem och de kommer nu behöva skärpa sina rutiner för att det här inte ska återupprepas.

– Naturligtvis ska rutiner och riktlinjer förbättras så det här inte händer igen. Vi kommer inte leta efter någon syndabock här, säger Lena Sannabo.

I klippet ovan kan du höra Lena Sannabo berätta mer om missen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer