Åklagare Klas Lundgren hoppas kunna väcka åtal innan årets slut. Foto: SVT

Misstänkta för skogsskövling i Tylösand nekar till brott

Publicerad

Fyra personer misstänks för den skogsskövling som ägde rum i Tylösand för drygt ett år sedan – däribland markägaren. Nu hoppas åklagare Klas Lundgren på att kunna väcka åtal innan årets slut.

Det handlar om ett skogsparti på 2 600 kvadratmeter i Tylösand som avverkats utan lov. Fyra personer är misstänkta för bland annat grov skadegörelse, något som Hallandsposten var först med att rapportera.

Den nedhuggna strandskogen är värderad till runt 10 miljoner kronor.

– Det har tagit tid att utreda vem som skulle kunna ha gjort det, hur det har gått till och hur det har betalats. Det är komplicerat att bestämma skadevärdet på detta, säger åklagare Klas Lundgren.

Motiv hos markägaren

Fyra personer är misstänka, bland annat ägaren till fastigheten som ligger i anslutning till det avverkade området.

– Det är den personen som har ett motiv. Men för att träd ska fällas måste någon hålla i sågen – och då är det sannolikt också någon som har blivit anlitad.

Klas Lundgren säger att det inte är inte ovanligt att människor fäller träd på andras mark – men då i mindre omfattning.

– Det här är ett stort område som skövlats och som skulle höja värdet på fastigheter. Havsutsikt är havsutsikt, så att säga.

Hur ställer sig de misstänka till anklagelserna?

– Ingen av dem medger ansvar för något brott, säger han.

Klas Lundgren hoppas på att kunna väcka åtal innan årets slut.

– Jag har skickat ut materialet till de misstänka och deras försvarare, och det är en stor bunt papper. Om försvararna vill ha mer tid blir det svårt att neka dem det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer