Två fönster förstördes efter stenkastning mot moskén i Falkenberg. Foto: Driton MehmediVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stenkastare attackerade moské i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad
Två stenar kastades in genom moskéfönster när folk var samlade för bön.
– Den direkta känslan är att det beror på händelsen i Stockholm, säger församlingsmedlemmen Driton Mehmedi.

Strax efter halv tio på fredagskvällen befann sig omkring 25 personer i Falkenbergs moské när två stenar kastades in genom två fönster.

– Stenarna var kubformade och omkring 10-15 centimeter stora. Det är inte någon sort som finns att plocka i närheten av moskén, utan någon måste burit med dem hit för att slänga in genom fönstret, säger församlingsmedlemmen Driton Mehmedi till SVT Nyheter Halland.

Koppling till Stockholmsdådet

Han tycker att det ligger nära till hands att tro att det misstänkta terrordådet i Stockholm har triggat gärningspersonen att ge igen mot muslimer.

– Den direkt känslan är att det beror på händelsen i Stockholm. Jag är med i flera muslimska forum på nätet och ser ju att folk har blivit utsatta för olika hot, inte bara i Falkenberg, säger han.

Flyttat bönen

Under helgen har församlingen valt att hålla bön i en del av lokalen som inte är nära fönstren.

– Man skulle kunna tro att det här skrämmer folk så att de inte vågar besöka moskén, men det har nästan varit tvärtom, att fler kommit hit för att visa att man inte är rädd, säger Driton Mehmedi.

Tar avstånd från terrordåd

Till Hallands nyheter säger även ledningen för Islamiska kulturella föreningen i Falkenberg, som driver moskén, att de misstänker att det rör sig om en vedergällning mot muslimer efter det misstänkta terrordådet i Stockholm.

Terrorhandlingen är något som föreningen tar starkt avstånd i från i tidningsartikeln.

– Föreningen här i Falkenberg jobbar med ungdomarna för att de inte ska bli radikaliserade, säger vice ordföranden Mohamed Osman till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer