Delad bild. Till vänster en person i skjorta, till höger bild av solen under en solstorm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns en risk på 6-12 procent att en extremt kraftig solstorm träffar oss de närmaste tio åren. Ska vi vara oroliga? Se MSB:s rymdsamordnare Kristoffer Hultgren svara. Foto: NASA/SVT

MSB: ”Vi står välrustade för solstormar”

Publicerad

På grund av att Sverige ligger så nära Nordpolen är vi mer utsatta för solstormar än många andra länder. Så vad händer om en solstorm träffar oss idag? Hur förberedda är svenska samhället? Ska vi vara oroliga?

Här svarar MSB:s rymdsamordnare på frågorna.

En extrem solstorm är en av de 17 allvarligaste och mest betydande hoten och riskerna mot Sverige, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Sverige är lite mer sårbart, det kan ställa till med lite mer skada vid de här breddgraderna, säger rymdsamordnaren Kristoffer Hultgren.

I klippet ovan berättar han om Sveriges beredskap för solstormar.

En rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) beskriver kunskap om rymdväder som en avgörande faktor för att skydda både samhällskritisk infrastruktur och försvarsresurser. Ett exempel på rymdväder är solstormar, som är utbrott av energi från solen som kan träffa jorden.

Starta klippet nedan för att se hur Onsala rymdobservatorium kan mäta rymdväder på radioteleskopet LOFAR.

Tobia Carozzi står vid den låga delen av Lofarteleskopet i Onsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Onsala rymdobservatorium finns Sveriges enda radioteleskop som kan ge prognoser för solstormar. Se radioastronomen Tobia Carozzi visa hur rymdväder mäts. Foto: Molly Hennix/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.