Josefine Quist tillsammans med systern Caroline. Foto: Privat

Muskelsjuka Josefine vill träffa systern innan det är för sent

Uppdaterad
Publicerad

För Josefine Quist från Kungsbacka kan varje dag vara den sista. Hon lever med en sjukdom som bland annat gör att hennes muskler tvinar bort. När hennes syster flyttade till Dublin blev saknaden stor. Hon bestämde sig därför för att starta en insamling på Facebook för att kunna resa till systern – innan det var för sent.

För Josefine Quist blir en resa till Dublin dyr då hon behöver ha med sig sina assistenter för att överleva. Därför bestämde hon sig för att skriva ett öppet brev på Facebook för att samla ihop pengar för att kunna hälsa på systern.

– Min syster betyder så himla mycket för mig, nu när hon har flyttat vill jag se hur hon har det, säger Josefine.

Josefine lider av en ovanlig medfödd muskelsjukdom som heter spinal muskelatrofi typ 2. Sjukdomen gör att nervtrådarna bryts ner så att signaler från hjärnan inte når musklerna. Det gör att musklerna tvinar bort. Sedan drygt två år tillbaka behöver Josefine konstant hjälp med att andas. 

”Hon betyder allt”

Hennes öppna brev på Facebook fick stort gensvar. Redan efter ett dygn hade Josefine Quist samlat in tillräckligt med pengar till resan. 

Trodde du att inlägget skulle få den här responsen?

– Nej, verkligen inte. Jag är så tacksam och glad över att komma iväg, säger Josefine. 

Resan är bokad till slutet av maj och Josefine ser nu fram emot att träffa sin syster igen.

– Hon betyder allt, hon är min viktigaste person.

P4 Halland var först med att berätta om Josefine Quists insamling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer