Här, på Hagöns badplats utanför Halmstad, har man uppmätt mycket höga halter av tarmbakterier. Foto: Wikimedia commons & Google

Mycket höga halter av tarmbakterier vid badplatser

Uppdaterad
Publicerad

Nu avråder både Halmstad och Kungsbacka sina kommuninvånare från att bada i Hagön i Halmstad, och Rågelund i Kungsbacka. Detta då de uppmätt mycket höga halter av tarmbakterier som kan orsaka kräkningar eller diarré om man råkar svälja det.

Sofia Yngstrand, miljöingenjör på Halmstads kommun, menar att de höga halterna kan bero på det kraftiga regnet som fallit de senaste dagarna.

– Det är ofta kopplat till kraftiga regn. Det hade nästan varit konstigt om vi inte hade fått förhöjda halter på vissa ställen, säger hon.

Nya provsvar nästa vecka

Nya prover ska tas under torsdagen och svaren väntas komma i början av nästa vecka.

– Vi får se vad nästa prov visar, det har ju regnat lite mindre nu senaste dagarna, säger Sofia Yngstrand.

Fågelbajs, avlopp- eller regnvatten

Även i Kungsbacka har det visat sig vara höga halter av tarmbakterier i Rågelund efter att kommunen tagit prover vid 16 stycken olika badplatser.

På sin hemsida skriver Kungsbacka kommun att det är svårt att veta vad de höga halterna har uppkommit från, men att det kan handla om allt från fågelbajs, avloppsvatten eller markavrinning efter regn.

Nya prover ska tas innan den 20 juli och tills dess avråds alla från att bada vid badplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.