Foto: SVT

Myter kring återvinning

Uppdaterad
Publicerad

Regionchefen för återvinningsstationerna, Magnus Örnborg, vet att det finns många myter kring återvinning. I klippet ovan ger han exempel på vanliga saker som får och inte får slängas.

Vanliga myter kring återvinning

1. Förpackningarna behöver rengöras noggrant: Fel, det räcker att tömma dem.

2. Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består av flera olika material: Fel, korken återvinns som plast och resten som kartong. Plasten i kartongen skiljs åt i återvinngsprocessen. Generellt ska materialet sorteras som det i vikt huvudsak består av.

3. Energiåtgången för att transportera förpackningarna och tidningarna äter upp miljönyttan med återvinningen: Fel, miljöbelastning vid transporter går inte att jämföra med de miljövinster som uppnås.

4. Mitt bidrag till återvinningen är så litet att det inte spelar någon roll: Fel, det gör nytta. Om alla metallkapsyler återvinns går det att tillverka 2 200 bilkarosser varje år av dem. Om alla hushåll i Sverige skulle återvinna ytterligare en plastförpackning i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3 600 ton. Det går att jämföra med vad 1 200 bensindrivna bilar släpper ut varje år.

5. Det är ingen idé att sortera, allt blandas ju ändå bara ihop: Fel, inget blandas ihop.

6. Soporna sorteras i efterhand, så jag kan lika gärna slänga allt i sopnedkastet: Fel, förpackningar i soppåsen eldas upp.

7. Det är ingen vits att sortera färgat och ofärgat glas, lastbilen lägger ändå allt tillsammans: Fel, lastbilen har två fack. Glas kan återvinnas om och om igen utan att kvaliteten försämras.

Källa: Förpackning & tidningsinsamlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer