Bilden visar huset innan fasaden byggdes om. Nu skall namnet Najaden pryda byggnaden. Foto: SVT

Najaden är tillbaka – som hus

Uppdaterad
Publicerad

199 förslag till namn på det nya kulturhuset har kommit in till kommunen. Allmänheten har röstat på sin favorit bland tre finalister. Namn blir Kulturhuset Najaden tätt följt av Kulturan och Cordialen.

En namntävling har genomförts. Syftet var att hitta ett folkligt namn till det nya kulturhuset på Söder. Efter att en jury sållat i 199 olika förslag utkristalliserades tre finalister för en allmän omröstning.

Namnet: Kulturhuset Najaden, vann tävlingen och kommer pryda fasaden i framtiden.

Det var i oktober 2015 som Halmstad kommun tog beslutet att hyra lokalerna som tidigare varit Hallandsposten-huset. Huset på 5000 kvadratmeter är inte helt klart ännu men flera scener har tagit form. Bland annat en stor scen för kammarmusik som Halmstad tidigare saknat. I huset kommer även kulturförvaltningen sitta. Kulturskolans lokaler var de som först blev färdiga.

Namnet Najaden

Najad är det grekiska ordet för ”flöda”, ”strömma”. Det kom in flera olika förslag med Najaden i namnet och en motivering är att namnet passar för ett hus där musiken flödar och genom konstnärliga ådror strömmar kreativitet.

Namnet betyder vattennymf på svenska och passar bra på Söder där många gatunamn anknyter till sjö och hav. En motivering; ”Tänk att få lov att bada i kulturupplevelser!”

Najade var även den fartyg som låg utanför Halmstads slott i Nissan i närmare 60 år. Båten var en populär symbol för Halmstad och har fortfarande stor betydelse för folket. Halmstad kommun sålde den omtyckta båten till Fredrikshamn i Norge 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.