De som sköter det snyggt går in bland buskarna på dynerna när lusten faller på, menar Jonas Bengtsson från nätverket för sexuellt frisinnade. Problemet är att alla inte gör det.

Nakenbad kan flyttas efter sexofredanden

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av klagomål på offentliga sexaktiviteter och ofredanden på nakenbadet i Mellbystrand tänker kommunen sätta ner foten. Nu föreslås flytt, eller till och med stängning, av nakenbadet.

– Vi har fått ett antal synpunkter utifrån problematiken på nakenbadet och problemet är att det är folk som har haft offentlig sex på stranden. Förra året blossade det upp en väldigt het diskussion och det kom också några anmälningar om ofredanden. Det är synpunkter som vi måste hantera, säger Elisabet Babic (M), kommunstyrelsens ordförande i Laholm.

I nuläget är skylten för nakenbadet helt nertagen och frågan är när, hur och framförallt var den ska sättas upp igen.

Fyra förslag

Den kommande veckan ska kommunrådet Elisabet Babic ta en promenad i området tillsammans med ordföranden för Naturistföreningen Gränsbygden och andra lokala naturister för att diskutera var nakenbadet ska finnas den här badsäsongen.

I slutet av sommaren planeras även ett öppet möte för ta ett större grepp om nakenbadets existens på längre sikt.

– Det finns egentligen fyra förslag som kommit upp från olika håll: att det får vara kvar, att flytta det längre söderut, att flytta det längre norrut och alternativet att man faktiskt ska stänga ner det, säger Elisabet Babic.

Problemen överdrivna

Jonas Bengtsson som driver ett nätverk för vad han kallar sexuellt frisinnade tycker att en flytt av nakenbadet inte löser några problem.

Läs mer: Han föreslår skyltade sexzoner

Men han är inte inbjuden av på träffen nästa vecka. Kommunrådet Babic tycker inte att han representerar den genomsnittlige nakenbadaren.

Inge Gullamder, ordföranden i naturistföreningen Gränsbygden, får däremot komma.

Som företrädare för naturistföreningen ser han inga stora problem att flytta nakenbadet i Mellbystrand om det skulle bli lugnare av det.

Fast å andra sidan upplever han inte heller att konflikter mellan vanliga nakenbadare och sexbesökare är så stor.

– Jag tror att det har blivit lite överdrivet i medierna. Jag har inte uppfattat några klagomål från våra medlemmar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.