Nasa utmanas av studenter från Kungsbacka. Foto: Privat

Nasa utmanas av gymnasiestudenter

Publicerad

Simon Pettersson och Carl Nord från Kungsbacka bestämde sig för att testa en av Nasas ekvationer för luftmotstånd och de hittade fel.

De hade precis gått ur naturvetenskapliga programmet på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Som examensarbete hade de bestämt sig för att göra något inom fysik och de fastnade för att utmana en av Nasas ekvationer för luftmotstånd.

– Luftmotståndet varierar beroende på hur objektet som färdas genom luften ser ut men Nasa har en så kallad konstant och den siffran var alldeles orimlig. Den var för stor, säger Simon Pettersson.

Examensarbete

Med arbetet ”Could Nasa be wrong” vann de tävlingen Unga forskare. Priset: En resa till Intel ISEF i Phoenix, Arizona som samlar teknik och naturvetenskapliga gymnasiestudenter från hela världen, i en ännu större tävling.

Nasa på plats

1700 studenter från 80-90 länder deltog och då hade de två unga männen från Kungsbacka spetsat till sitt arbete ytterligare. Nasa som är en av sponsorerna till tävlingen dök också upp. Först skeptiska men sedan intresserade av Kungsbackakillarnas påstående.

– Ingenjörerna från Nasa erkände att deras konstant var för stor. De gav oss även bra kontaktuppgifter till mannen inom Nasa som är ansvarig för ekvationen för luftmotstånd, säger Simon Petterson.

Två veckor i USA

Det blev två fyllda veckor i Arizona och Los Angeles med besök på olika relevanta platser. När de kom hem tog de kontakt med Nasa.

– Alla våra mail studsade. Nasa berättade att mannen gått i pension men vi har inte gett upp än. Vi fortsätter att leta efter rätt person, avslutar Simon Pettersson som inte gett upp att motbevisa Nasas formel för luftmotstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.