Plönningegymnasiet läggs ner

Publicerad

Verksamheten föreslås att flytta till Munkagårdsgymnasiet som blir regionens enda naturbruksgymnasium.

– Alla är väldigt ledsna över beslutet. Det har varit hästutbildning här så länge så det känns konstigt att det läggs ner, säger eleven Rebecka Heijmahn.

Allt färre elever söker naturbruk i Halland. På Plönningegymnasiet utanför Halmstad går idag 220 elever och där jobbar ett 60-tal personer. Idag fick de beskedet att det blir deras skola som kommer att läggas ned. Det som föreslås är att flytta verksamheten till Munkagård som då blir regionens enda naturbruksgymnasium.

– Det är två väldigt dyra utbildningar som drivs och då kom vi till slutsatsen att vi bör koncentrera det på en skola, säger Gösta Bergenheim, (M), ordförande i regionstyrelsen.

Enligt Gösta Bergenheim finns det flera faktorer som vägde över till Munkagårdsgymnasiets fördel.

– Munkagård är en modernare skola, med mindre investeringsbehov och bättre kommunikationer.

Planen är att flytta över utbildningar och personal i etapper, men att de elever som går på Plönninge i dag ska kunna fortsätta där hela skoltiden. Hästinriktningen flyttar dock inte med utan läggs ned. Anledningen till det är, enligt utredaren, att det finns friskolor i Kungsbacka och Varberg med liknande inriktning, samt att det skulle behövas stora investeringar för att flytta verksamheten. Den sista april ska politikerna i regionstyrelsen ta beslut i frågan.

– Jag hoppas och håller tummarna för att de ändrar sig till Valborgsmässoafton och tänker om, säger Malin Lindén som är hästlärare på Plönningegymnasiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer