Camilla Hamnemo, enhetschef skog och kust i Falkenberg. Foto: TT/SVT

Här anmäls flest skräpbrott

Uppdaterad
Publicerad

Hushållssopor svämmar över kommunens behållare och antal anmälda brott bara ökar. Sett till siffrorna är Falkenberg den kommun som drabbats värst av nedskräpning i Halland.

På papperskorgar runtom i Falkenbergs kommun står budskapet klart och tydligt: ”ej avsedd för hushållssopor”. Men problemen med att olika typer av skräp hamnar där det inte hör hemma bara växer i kommunen.

– Eftersom vi vill ha en attraktiv och fin stad så innebär det att tid och resurser tas på annat håll. I snitt plockar vi skräp motsvarande en halvtidstjänst, säger Camilla Hamnemo, enhetschef skog och kust.

I pengar innebär det en extra kostnad för kommunen på omkring 160 000 kronor under 2017. Tillkommer gör även den summa det kostar att göra sig av med skräpet.

Vill inte slänga tungt skräp i egen soptunna

Under sommarhalvåret, när Falkenberg får fler tillfälliga invånare, är nedskräpningen som värst. En stor del av ökningen kopplar Camilla Hamnemo samman med beslutet 2014 att väga hushållsavfall i kommunen – att kunderna sedan dess betalar i relation till hur mycket man slänger.

– Man trodde någonstans att det skulle stagnera men vi har inte märkt att det har gjort det. Det är en hög nivå utav hushållssopor, ofta kattsand och blöjor, i våra kärl, säger Camilla Hamnemo.

Med andra ord vill folk inte slänga saker som väger lite mer i sina egna kärl. Camilla Hamnemo tror helt enkelt att de vill komma billigare undan. Men hushållsavfall är inte enda problemet.

– Vi hittar saker som toaletter, spisar, tvättmaskiner och även däck och färgburkar och olika miljöfarliga ämnen, säger Camilla Hamnemo.

Kollar DNA-spår på skräpet

I de fallen leder det ofta till polisanmälan.

– Jag upplever att det är en ökning av anmälda brott gällande nedskräpning och då är det den grövre varianten där man slänger bohag och sådant ute i naturen, säger Anders Persson, stationsbefäl på polisen i Falkenberg.

Han uppmanar folk att alltid anmäla, men tror även att det finns ett stort mörkertal. I de fall som anmäls är det oftast ett tufft utredningsläge för polisen.

– Man får gå igenom det skräpet som har slängts för att se om man kan hitta en gärningsman i det i form av DNA eller andra former av spår. Men det är klart att det är jättesvårt att döma någon för en sådan sak, säger Anders Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.