Foto: SVT

Nej till att lämplighetstesta lärarstudenter i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköping lämplighetstestas alla studenter innan de får börja på lärarutbildningen. På Högskolan i Halmstad är det inte aktuellt att följa efter.

SVT rapporterar i dag om att lämplighetstesterna för alla lärarstudenter som genomförts på Högskolan i Jönköping i tre år nu blir permanenta. Detta är ett sätt att sålla bort de som inte är lämpliga som lärare och som inte är tillräckligt motiverade för att ta sig genom lärarutbildnignen.

Där tycker man att det treåriga försöket gett god effekt.

Har följt försöken

UHR, Universitet- och högskolerådet, rekommenderar i nuläget inte andra högskolor att följa exemplet från Jönköping och menar att tiden som eleverna följts upp är för kort.

Högskolan i Halmstad har intresserat följt försöken, men är i nuläget inte beredda att haka på och göra samma sak för sina lärarstudenter.

– Så länge UHR säger att man inte rekommenderar det för andra högskolor så väntar vi tills det finns ett bättre underlag, säger Brita Lundh, studieadministrativ chef på Högskolan i Halmstad.

Hon ser också andra problem med lämplighetstesterna. Se mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.