I våras startade Röda Korset i Varberg själva upp en testverksamhet där platserna snabbt fylldes. Hör verksamhetsledaren berätta om varför det finns ett ökat behov av en värmestuga. Foto: SVT/Anna Palmgren

Nej till värmestuga för hemlösa i Varberg – Röda Korset: ”Människor kommer i kläm”

Publicerad

Hjälporganisationen ville skapa en permanent lokal för hemlösa i Varberg. Pengarna räcker inte, säger kommunen som nu stoppar planerna.

– Min personliga åsikt är att det kommer kosta mer att låta bli, säger Peter Björck, verksamhetsledare på Röda Korset i Varberg.

Han har tidigare berättat i en intervju med SVT om förhoppningarna på ett samarbete med Varbergs kommun för att få till finansiering och en lokal.

Men svaret som Röda korset nu har fått av kommunen är att socialnämnden befinner sig i en ansträngd ekonomisk situation. 

– Jag ser att människor kommer i kläm och att man inte har någonstans att ta vägen i vinter, säger Peter Björck.

Inte kommunens ansvar

Chefen för socialförvaltningen, Marie Christiansson, svarar i ett mejl till SVT Nyheter Halland att det inte är kommunens ansvar att ha en värmestuga. Samtidigt skriver hon att Röda Korset kan ha en poäng i att det kommer kosta samhället mer att inte ha en, och att organisationen gör ett viktigt arbete.

Röda korset öppnade en värmestuga i Varberg tillfälligt under våren med åtta platser som fylldes snabbt. Där kunde personer utan fast adress sova, äta, duscha och ladda sin mobiltelefon.

Så här lät Röda korsets planer för en en värmestuga i Varberg när SVT Nyheter Halland träffade Peter Björck i september:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I våras startade Röda Korset i Varberg själva upp en testverksamhet där platserna snabbt fylldes. Foto: SVT/Anna Palmgren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.