Nekades ambulans för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser för mycket för att skicka ambulans. Det tyckte operatören på SOS Alarm när diabetikern Bo-Göran Nilsson i Ullared ringde 112 i slutet av november. Och för andra gången i hans liv höll en nekad ambulans på att sluta mycket illa.

Operatören på SOS Alarm hänvisade Bo-Göran till sjukvårdsupplysningen och använde blåsovädret som ett argument till att ambulans inte kunde skickas.

– De sa att de inte kunde skicka ut en ambulans i sånt väder för en sån bagatell, berättar Bo-Göran Nilsson.

Så istället för att få komma till sjukhus blev Bo-Göran kvar ensam hemma. På morgonen ringde han sonen Patrik som då lyckades få SOS Alarm att skicka en ambulans.

– Senare åkte jag till akuten och fick veta att pappa låg på intensiven, berättar Patrik Nilsson. Och det var nära att det gått riktigt illa.

Kroppstemperaturen hade varit nere på 35 grader och pulsen uppe i 200 slag per minut.

Nedsövd i sex dygn

För fyra år sedan drabbades Bo-Göran av bröstsmärtor och även den gången nekades han ambulans. Då sa SOS Alarm att han kanske hade magsjuka och inte fick komma till akuten.

Men efter ett par timmar skickade de ambulans och när Bo-Göran kom in på Varbergs sjukhus stannade hans hjärta i 16 sekunder och han låg nedsövd i sex dygn på intensiven.

SOS ser över fallet

– I mer än 999 fall av tusen går allt precis som det ska. Men visste förekommer det någon enstaka gång att vi skulle kunna gjort ett bättre jobb, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm. Vi håller på att titta på om det är något vi kunde gjort bättre i detta. Det är ett mycket svårt arbete att vara SOS-operatör. Man har bara sin telefon och de frågor och svar man får från den hjälpsökande.

Torbjörn Påhlman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.