Komikern Al Pitcher. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Al Pitcher: ”Ni verkar stolta och er dialekt går upp och ner”

Uppdaterad
Publicerad

Nya Zeeländaren Al Pitcher är i dag en av Sveriges mest uppmärksammade komiker. Att driva med svenskar har blivit den huvudsakliga ingrediensen i hans skämtarsenal. Och trots att han bott i Sverige sedan 2010 gör han fortfarande nya upptäckter om hur vi beter oss.

– Ni är konstiga och samtidigt underbara. Svenskar är roligare än vad ni tror, säger Al Pitcher när SVT Nyheter Halland träffar honom.

I nuläget är han inne på sin fjärde turné genom landet. På fredagen nådde han Halmstad, en stad han har besökt flera gånger tidigare.

Män gillar att ta av sig tröjan

– Jag vet att Roxette och den svenske förbundskaptenen är härifrån. Ni verkar vara stolta och eran dialekt är lite upp och ner. Jag har dessutom märkt att många män verkar gilla att ta av sig tröjan när det blir soligt och varmt, fortsätter han.

Det finns också en annan anledning till varför Halmstad etsat sig fast i hans minne. När han senast uppträdde i staden var det en i publiken som kollapsade.

– Det stod jordnötter i en skål vid baren och personen fick en allergisk reaktion och kollapsade. Det var första gången min show stoppades på grund av en allergi. Men jag vet att det gick bra, säger Al Pitcher.

Han har även besökt andra kommuner i Halland, bland annat Falkenberg, Laholm och Varberg. Den senare har ställt till det lite för honom då han behövt åka taxi hemma i Stockholm.

Undviker konfrontationer

– Jag bor i stadsdelen Vårberg och när jag säger det på engelska låter det som Varberg. Så taxichaufförerna tror alltid att de ska tjäna en rejäl slant. De blir förvirrade, säger Al Pitcher.

Den nu 46-årige komikern föddes i England men växte upp på Nya Zeeland. Då han har en svensk fru flyttade han till Sverige för åtta år sedan. Frågan är om han själv känner sig svensk vid det här laget?

– Mer och mer faktiskt. Om någon tränger sig före i en kö får jag den där överväldigande känslan. Jag reagerar på vårkänslor och känner i kroppen om vintern är på väg. Jag undviker också konfrontationer för att istället gnälla i efterhand eller skicka ett argt brev, svarar han.

Al Pitcher

– Föddes 1972 i Huddersfield, England.

– Växte upp på Nya Zeeland.

– Började med standup i London 1999.

– Vunnit flera utmärkelser så som Best Show 2009 vid Leicester Comedy Festival, Director’s Pick 2009 vid Newcastle Comedy Festival och Peoples Choice Award 2009 av Time Out Sydney.

– Flyttade till Sverige 2010 och bor numera i Stockholm.

– Utsågs till  ”Bästa manliga komiker” på Svenska Standup-galan 2011.

– Har hittills gjort fyra turnéer i Sverige och är nu inne på sin fjärde; Sverige Syndrome.

Källa: alpitcher.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.