Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KD, M, SD och L krokar arm och styr Varberg i koalitionen Varbergsalliansen. Foto: SVT

Klart med nytt politiskt styre i Varberg – SD tar plats i kommunledningen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ny allians i Varbergs kommun. Varbergsalliansen består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Vi har resonerat och lagt pussel framlänges och baklänges, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

För att uppnå en majoritet i vissa frågor, som budget, har partierna tecknat ett samverkansavtal med Varbergspartiet (VP).

S riktar kritik mot Varbergsalliansen

Trots att Socialdemokraterna gick framåt i valet, och nu har ytterligare ett mandat i Varberg, lyckades partiet inte få ihop ett styre.

Valet 2022 Halland

– Vi har sträckt ut en hand och fört långtgående förhandlingar med alla utom SD och M, säger oppositionsrådet Jeanette Qvist (S), i ett pressmeddelande.

Hon riktar kritik mot att L och KD istället valde att samarbeta med SD, som hon menar står för en citat: ”rasistisk politik”.

Enligt överenskommelsen fortsätter Ann-Charlotte Stenkil (M) som kommunstyrelsens ordförande kommande mandatperiod.  Trots att SD är tredje största parti får de ingen kommunalrådspost.

Mandatfördelning i Varbergs kommun efter valet 2022. Totalt 61 mandat. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet