Nu avslutas rättegången mot den halländska IS-kvinnan

Publicerad

Den halländska IS-kvinnan bör dömas till ett långt fängelsestraff – minst åtta års fängelse, enligt åklagarna. Det framkom under den sista rättegångsdagen. Kvinnan misstänks för att ha använt sin son som barnsoldat i krigets Syrien.

Kvinnan från Halland är den första svenska medborgaren att åtalas för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat.

SVT Nyheter var först med att berätta om bilderna på familjen i det krigsdrabbade Syrien, bilder som bland annat visar hur några av barnen poserar med vapen. Kvinnan reste till landet 2013 för att ansluta sig till IS. Hon återvände till Sverige sju år senare, då hade flera av hennes barn dött. Två av barnen dog i strid för terrorsekten, åtalet gäller en av dem.

Åklagare: Stort föräldraansvar

Åklagarna lägger mycket vikt vid föräldraansvaret i yrkandet på ett långt fängelsestraff. Samtidigt har ett liknande mål inte prövats förut vilket gör utgången oviss.

Försvaret menar däremot att åtalet borde ogillas eftersom att kvinnan inte kunde kontrollera sin sons val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.