Foto: TT

Nu drar stormen Ciara in över Väst

Uppdaterad
Publicerad

På lördagsförmiddagen höjde SMHI som väntat varningen för det annalkande ovädret till klass 2. Och redan under lördagen ställdes flera avgångar i tågtrafiken in.

Varningen gäller för hela Halland, Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg och gäller från söndagseftermiddagen fram till och med natten mot måndagen.

Varningen gäller syd- eller sydvästlig vind och norrut kan man räkna med stormbyar på 25-27 meter i sekunden. I den södra delen varnar man för mycket hårda vindbyar på 21-24 sekundmeter.

Lokalt upp till 30 m/s

Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, berättar att de hårda vindarna kan komma att innebära fallande träd med störningar i trafik och elnät som följd.

– De allra högsta vindhastigheterna kommer att uppmätas i norra Halland och på västkusten, och det finns ju risk för trädfällning och lösa föremål som flyger omkring. Så om man har föremål som ligger löst på tomten eller på balkongen så bör man nog ta in dem eller ställa dem på ett vindsäkert ställe, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Risk för översvämningar i Väst

Utöver de hårda vindarna förväntas det att falla rikliga mängder regn, och en tidig prognos visar att det kan komma lika mycket regn i Västra Götaland som det normalt sett kommer under hela månaden. Vilket medför risk för översvämningar.

Trafikverket har meddelat att tågtrafiken på vissa sträckor kommer att ersättas med buss mellan klockan 12 på söndagen och 14 på måndagen.

Tågsträckorna som påverkas är:

Varberg – Borås

Uddevalla – Strömstad

Håkantorp – Gårdsjö

Herrljunga – Borås

Halmstad – Värnamo

Elnätsbolaget Ellevio har också meddelat att man fördubblar beredskapen i de aktuella områdena för att snabbt kunna hantera eventuella strömavbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.