Johan Peterson, ordförande för Hylte skateparkförening. Foto: TT och Privat

Nu drar skateparksbygget igång på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av förberedelser tas i veckan första spadtagen i Hyltebruk där en ny skatepark ska byggas.

– Det finns en stor förväntan på parken bland Hyltebor, säger Johan Petersson, ordförande för skateparkföreningen i Hylte.

Sedan 2015 har Johan Petersson, ordförande för Hylte skateparkförening drivit frågan om skateparken och nu är finansiärer, bygglov och entreprenad ordnat.

Hylte kommun har tillsammans med Allmänna Arvsfonden och lokala företag stöttat projektet med de 8 miljoner som krävs för att parken ska bli av.

– Det finns en jättepositiv anda i hela Hylte kommun och mycket positiva kommentarer från invånare i alla olika åldrar, säger Johan Petersson.

– Skateparken kommer kunna erbjuda Hylteborna något som ingen annan idrottsförening kan – kravlöst och spontant idrottande, säger han.

Storslagen invigning av parken

Parken väntas stå klar i juli, men 7 september blir det en officiell invigning i samband med att den turnerande skatetävlingen Betongcupen besöker Hylte skatepark. Tävlingen fungerar även som delkval till OS i skateboard i street.

Sommar-OS 2020 i Tokyo blir första gången som skateboard ingår som sport i de olympiska spelen. Calle Wencel, som är uppvuxen i Hylte hoppas kunna delta i kvaltävlingen.

– Det hade såklart varit kul att representera Sverige i OS, men jag skejtar mest för att det är kul, säger Calle Wencel.

Efterlängtad samlingsplats för skejtare

Efterfrågan på en skatepark har varit stor bland Hyltes skateentusiaster då de tidigare fått åka till Halmstad eller Smålands stenar. Men tävlingar och elitsatsningar är inte någon huvudfokus för skateparksföreningen.

– En lyckad skateförening tar ett stort ansvar för den sociala och inkluderande biten. Det är deltagandet som är drivkraften, säger Johan Petersson.

I klippet berätrtar Johan Petersson vad han tror att parken kommer betyda för kommunens invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.