Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersköterskorna har kämpat för rätten till samma OB som sjuksköterskorna. En kamp som nu är över. Foto: Anton Johansson/SVT

Nu får Region Hallands undersköterskor rätt till full OB-ersättning – efter fem års kamp

Uppdaterad
Publicerad

En stor seger. Så beskriver undersköterskorna Karin Janbell, Ulrika Danielsson och Maria Sjöö regionfullmäktiges beslut som ger undersköterskor rätt till samma OB-ersättning som sjuksköterskorna.

– Äntligen rättvisa, säger dem.

Sedan 2017 har undersköterskor i Region Halland kämpat för att få samma 100-procentiga OB-ersättning vid bland annat nattarbete som sjuksköterskorna. Nu är deras väntan över efter ett beslut i regionfullmäktige.

– Det är givetvis skönt att vi fått som vi ville, men det är inte så att vi hoppar och jublar över att det tog fem år, säger Karin Janbell.

Svårt att rekrytera

Regionledningen har tidigare motiverat beslutet med att det är svårare att rekrytera sjuksköterskor än undersköterskor. Även detta beslut motiverar regionledningen med rekryteringsbekymmer och att konkurrensen om arbetskraften ökar.

– När man gjorde satsningen på sjuksköterskorna så hade vi problem att rekrytera sjuksköterskor till natttjänstgöring men inte undersköterskor. Nu fem år senare ser vi att det är samma problem att rekrytera undersköterskor, så det är därför vi tar det här beslutet nu, säger regionstyrelsens ordförande, Mikaela Waltersson (M).

Beslutet togs i Region Hallands budget där de styrande allianspartierna förhandlat med Sverigedemokraterna.

I klippet berättar undersköterskorna Ulrika Danielsson och Maria Sjöö om känslorna kring att nu ha fått den rättvisa de eftersträvat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.