Några av de som planerar lag-VM i bordtennis Foto: Kristian Åkergren

Nu höjs pulsen inför pingis-VM – ”Vi räknar med 25.000 besök”

Uppdaterad
Publicerad

Bara två månader återstår till att Halmstad – som minsta stad någonsin – får agera värd åt världsmästerskapen i bordtennis. Planeringen har pågått sedan tilldelningen 2013 och organisatörerna känner sig trygga med var de befinner sig i förberedelserna.

– Mycket återstår, men överlag ligger vi bra till. Det märks att folk börjar få upp ögonen för hur stort det här är. Det är ju ”once in a lifetime”, säger projektledaren Johnny Ewerstein.

Idrottsevenemanget närmar sig med stormsteg och det blir första gången på 25 år som lag-VM i bordtennis spelas i Sverige. Senast var i Göteborg. VM-organisationen uppmanar nu hela Halmstad att engagera sig.

Många inväntar VM-lottningen

– Jag hoppas att det här ytterligare positionerar oss som en kompetent världsstad för evenemang, men också  i termer om hur vi välkomnar människor som besöker oss vid den här typen av händelser, säger Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hittills har 6.500 förköpsbiljetter sålts och det interna målet ligger på 10.000. Över förväntan menar organisatörerna. Samtidigt väntar många fortfarande på tisdagens VM-lottning, där det kommer framgå vilka som blir Sveriges motståndare.

Hotellrum finns kvar

Sammanlagt kommer 120 nationer finnas representerade i Halmstad under VM. Det innebär alltså många internationella gäster att ta hand om.

– Vi väntar oss 350 utländska journalister på plats. Till dem har vi knutit upp 12 hotell i Halmstad, Falkenberg och Båstad, säger Johnny Ewerstein och tillägger att det fortfarande finns gott om boenden kvar i Halmstad för besökare.

Tror på överskott

Evenemanget är långt ifrån gratis. Sammanlagt investerar kommunen tio miljoner kronor i projektet.

– Vi tror samtidigt att det ger intäkter på 30 miljoner genom de olika företag och organisationer som arbetar med detta. Turistekonomiskt räknar jag med att det ger ett överskott, säger Carl Fredrik Graf.  

Volontärer efterfrågas

VM-organisationen samarbetar med Högskolan i Halmstad, lokala företag och andra halländska kommuner. Men det efterfrågas fortfarande volontärer.

– Vi behöver någonstans mellan 350 och 400 stycken. Nu har vi 300 anmälda, säger Johnny Ewerstein.

Lag-VM i bordtennis 2018

Visa

Pågår 29 april till 6 maj i Halmstad

72 herrlag och 72 damlag från 100 länder deltar

Totalt finns 120 nationer representerade

Tävlingarna följs av mellan 350 och 400 miljoner tv-tittare världen över

Exempel på svenska spelare som ska delta är Kristian Karlsson, Mattias Karlsson, Anton Källberg och Jon Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer