Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg. Foto: TT/SVT

Nu kameraövervakar polisen på Falkagård

Uppdaterad
Publicerad

Polisen sätter nu upp nya kameror på Falkagård, detta efter att försöket med kameror i mitten av 2019 gav resultat.

– Vi ser flera fördelar, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Under 90 dagar från och med årsskiftet kommer nu polisen kameraövervaka på Falkagård, i närheten av Stenfalkens förskola. 

– Det har varit oroligt med ungdomsgäng som trakasserar boende med stenkastning, det har varit glaskross och skjutits raketer. Det här är en liten ingrediens för att få bukt med det, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Tidigare kameror gav resultat

I mitten av 2019 kameraövervakades också samma plats under 90 dagar och polisen är nöjd med resultatet därifrån.

– Vi ser flera olika fördelar. Dels kan vi med enkelhet se vad som händer utan att behöva skicka dit polispersonal, dels har det brottsförebyggande effekt – tre månader ger ingen säker statistik men vi tycker att vi har sett viss effekt – och det är inte heller sällan kamerorna hjälper oss i utredningssyfte. 

Hur ser du på övervakningen när det gäller invånares integritet?

– Vi har tagit hänsyn till det så kamerorna är maskade, så man inte ser in i lägenhetsfönster eller balkonger och så. 

Kameror på Stortorget togs bort

Just nu är kamerorna i Falkagård de enda i Falkenbergs kommun. Tidigare testade polisen att ha kameror på Stortorget, men det gav inget resultat, då den narkotikaförsäljning man hoppades få syn inte längre förekom på torget, utan antingen upphört eller flyttat till någon annan plats.

Falkenbergs kommun gjorde en miljonsatsning  på trygghet i bostadsområden under 2018. Se hur boende på Falkagård reagerade på satsningen, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.