Henric Strandberg berättar varför polisen vill ha möjligheten att ge felparkeringsavgifter. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Nu kan polisen i Hylte ge P-böter – syndare har tidigare gått fria

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Hylte har under en tid efterfrågat möjligheten att kunna bötfälla felparkerare i kommunen. Något som inte gått att göra i cirka tre år. Men i december gav politikerna i fullmäktige grönt ljus för felparkeringsavgifterna och snart kan böteslappar dyka upp på bilar i kommunen.

I Hylte kommun har lokala trafikföreskrifter även tidigare reglerat var man får parkera och hur länge. Men felparkerare har inte riskerat någon straffavgift eftersom det inte funnits något politiskt beslut om det.

Enligt polisen har det ibland vållat problem, exempelvis när bilar stått parkerade på vägar där räddningstjänsten ska kunna ta sig fram. Trots att dessa är uppmärkta med ”parkering förbjuden”.

– Det är sällan det inträffar men det räcker med ett tillfälle så är det allvarligt, säger Henric Strandberg, gruppchef på polisen i Hylte.

I samband med att den kommunala budgeten 2021 klubbades i december beslutades även om taxan för felparkeringsavgifter som nu gäller.

Hallandsposten var först med att berätta om detta.

I klippet ovan berättar polisen om varför de vill kunna ge felparkeringsavgifter och vilka konsekvenserna blivit av att inte ha möjlighet att göra det. Några boende i kommunen ger också sin syn på hur de ställer sig till felparkeringsavgifterna. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.