Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Områdena besöks i dagsläget av fiskare från både Sverige och andra länder. Här berättar Martin Rydgren på Hav om hur de påverkas. Foto: TT/SVT

Nu skärps fiskereglerna i Kattegatt – unika miljöer i havet ska skyddas

Publicerad

Från och med 11 juli införs förbud och begränsningar för fiske i Kattegatt. Flera områden har pekats ut som särskilt skyddsvärda av Länsstyrelsen eftersom de är unika och ligger långt ut i havet, där även fiskare från andra länder håller till. De nya reglerna handlar inte främst om att skydda fisken – utan miljön.

Områdena som omfattas är Fladen, Stora och Lilla Middelgrund och Morups bank. Fiskefria områden på öppet hav är det ont om menar Martin Rydgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten (Hav), och att skärpa reglerna har tagit tid.

För cirka fem år sedan påbörjades en process med att gå igenom de cirka 300 marina skyddade områden i landet, på uppdrag av regeringen. I ett trettiotal områden behövde befintliga fiskeregler skärpas. Efter förhandlingar med andra berörda länder kan de nu införas i Kattegatt.

Ska skydda tumlare

Målet är att havets botten ska skyddas från mänsklig påverkan och att risken för bifångst av tumlare och sjöfåglar ska minskas. För de som fiskar innebär det dock mindre yta att fiska på.

I klippet berättar Martin Rydgren om hur fiskarna påverkas samt vad konsekvenserna kan bli för den som trotsar reglerna.

“Olyckligt för sportfisket” 

Fladenbåtarna AB, som anordnar fisketurer i området, tycker att det är olyckligt att man skärper fiskereglerna även för sportfisket. Enligt företaget innebär det att fiskeområden begränsas – och förmodligen också bokningsantalet.

– Det finns ingen bra konsekvensanalys gjord över vad det skulle innebära för vår näring, som enbart sysslar med sportfisketurism med huvudsäsong under månaderna juni, juli och augusti, säger Alexander Oriz, delägare och fiskeguide.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.