Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fantastisk möjlighet när vi bor i en demokrati”. Se Anna Kjellberg och andra laholmare svara på om de kommer rösta om det blir en folkomröstning om skolorna. Foto: TT/ SVT

Nu tas beslutet för folkomröstning om småskolor i Laholm – lutar åt ett ja

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att det blir en folkomröstning om Ahla skola och Genevadsskolan i Laholms kommun. Men kan skolorna verkligen öppnas igen? Vad kostar folkomröstningen? Och vem ska rösta? Här ser du svaren på frågorna.

Folkomröstning om småskolorna i Laholm – tre svar inför beslutet

På tisdag 25 juni tas beslut i kommunfullmäktige.

Nedläggningshotade skolor i Laholm

Ansvar för Laholm emot folkomröstning

Den styrande koalitionen Ansvar för Laholm – C, M, L och KD – kommer rösta nej till en folkomröstning.

– Vi har haft allmänna val där vi har fått förtroendet att ta den här typen av tuffa beslut, säger Ove Bengtsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Oppositionspartier för folkomröstning i Laholm

Men oppositionspartierna Sverigedemokraterna, Laholmspartiet, Medborgerlig samling och Vänsterpartiet kommer rösta ja, enligt vad SVT erfar.

Eftersom de tillsammans utgör mer än en tredjedel av politikerna i kommunfullmäktige ska det räcka att få igenom en folkomröstning – med en rösts marginal.

Namninsamlingen

Folkinitiativet för en folkomröstning fick ihop 2107 godkända namnunderskrifter, vilket krävdes för att tvinga upp frågan om en folkomröstning till kommunfullmäktige.

Statsvetaren: ”Inte ovanligt att folkomrösta om redan nedlagda skolor”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det händer att folkomröstningar sker även när skolor lagts ned”. Men hur vanligt är det att omröstningen förändrar något? Det svarar Johan Wänström på i klippet. Foto: Rebecka Block/SVT

Det här krävs för en folkomröstning

Det krävs att tio procent av röstberättigade i kommunen skriver under för att kommunen ska ta upp initiativet om en folkomröstning.

Därefter krävs beslut i kommunfullmäktige. Där kan en folkomröstning enbart stoppas om minst två tredjedelar av ledamöterna röstar nej.

Folkomröstningar är alltid rådgivande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningshotade skolor i Laholm

Mer i ämnet