Foto: SVT

Ny brand på Östergårdsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en brand uppstod på Östergårdsskolan i Halmstad under onsdagen. Det är fjärde branden på två dagar.

– Det är så otroligt tragiskt att man måste uttrycka sitt missnöje på det här sättet, säger Chatarina Mardell, rektor på Östergårdsskolan i Halmstad.

Redan på tisdagen uppstod flera bränder på Östergårdsskolan. Under onsdagen var det dags igen.

Larmet kom strax efter 13-tiden. Niklas Rosenberg, inre befäl på räddningstjänsten, säger att det handlar om en mindre brand i en gymnastikhall. Branden ska ha varit släckt innan räddningstjänsten kom till platsen.

Idrottslärare släckte elden

Efteråt konstaterades att det var en brand som utbröt i flickornas omklädningsrum. Någon hade satt eld på en branddetektor med hjälp av papper så att detektorn smälte. Branden ledde till att brandlarmet löstes ut.

Samtliga elever gick till sina uppställningsplatser. När brandkåren kom hade idrottsläraren redan släckt branden.

Besviken rektor

Chatarina Mardell, rektor på Östergårdsskolan, är bedrövad över händelserna.

– Det är otroligt tragiskt. Det är så tråkigt att man måste uttrycka sitt missnöje på det här sättet, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Haft problem förut på skolan

Det är inte första gången det brinner på skolan. Faktum är att problemen har pågått i omkring två år.

– Under vårterminen förra året hade vi stora problem. Då var det en grupp med ett fåtal ungdomar som var missnöjda. De har slutat nu, och efter det har vi inte haft någon incident under hela höstterminen. Inte förrän nu, säger Chatarina Mardell.

Vad tror du det beror på?

– Det finns inga teorier mer än att det antagligen är någon som vill ha uppmärksamhet och känner sig missnöjd med sin situation, säger hon.

Vad kostar det för er skola varje gång räddningstjänsten måste rycka ut?

– Jag har inte en exakt summa, men det ligger på mellan 5.000 och 10.000 varje gång. Det är otroligt onödigt och ett slöseri med samhällsresurser. Brandförsvaret kanske behövs någon annanstans, fortsätter Chatarina Mardell.

Jobbar aktivt med frågan

Rektorn meddelar att skolan jobbar aktivt för ungdomarna ska förstå allvaret med brandfrågor.

– Dels genom att alla barn och ungdomar träffar brandförsvaret med jämna mellanrum och lär sig att släcka bränder. Men sedan är det upp till varje mentor att givetvis prata med sina klasser hur vi ska jobba för att förhindra det, säger Chatarina Mardell.

Informerat föräldrar

Under hösten har personalstyrkan förstärkts så personaltätheten är hög, menar hon.

– Vi rör oss bland ungdomarna på rasterna för att skapa en trygghet och förebygga att förstörelse ska ske. Och igår (läs: tisdag) gick vi ut med information till föräldrarna om vad som hänt.

Skadegörelsen är nu en polisiär fråga och polisens utredning fortsätter.

– Man utsätter elever och personalen för fara. Det kan gå väldigt fel. Jag önskar bara att det slutar, så att vi kan ägna åt det vi är bra på. Att undervisa, säger Chatarina Mardell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.