Många känner skam över sina klädköp. Foto: Nesvold, Jon Olav/TT/SVT

Ny forskning: Vi skäms för våra klädinköp

Uppdaterad
Publicerad

Många känner klädskam. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet. Magdalena Petersson McIntyre har i en forskningsstudie undersökt hur människor tänker när de konsumerar och vad det finns för känslor kopplade till klädköp.

Hundra personer har under tre månader fått skriva dagbok över sina kläd- och skoinköp. Dessa har sedan legat till grund för en analys över hur människor tänker när de konsumerar kläder.

– Vi behöver förstå varför människor konsumerar så mycket kläder, vad det betyder för dem och vilken roll det spelar i deras liv, säger Magdalena Petersson McIntyre, docent och forskare vid Centrum för Konsumtionsforskning på Göteborgs universitet.

Skyller på sig själva

Studien visar att det finns en konflikt mellan vad vi tänker och vad vi gör.

– De ville handla hållbart och de kände att de visste hur de borde göra. Men det blev inte så ändå och då kunde de känna skam inför det, säger Magdalena Petersson McIntyre.

I dagböckerna framgick ingen kritik mot klädindustrin. De deltagande riktade istället kritiken och ilskan mot sig själva.

Se forskaren berätta om klädskam i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.