Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
MSB uppmanar unga att göra sig redo för totalförsvarsplikten – se 16-åringarnas reaktioner på brevet. Foto: SVT

Ny kampanj från MSB: Här är 16-åringarnas roll i totalförsvaret vid krig

Uppdaterad
Publicerad

Över 120 000 brev skickas nu ut till ungdomar som fyller 16 år i år med information om att de kan kallas in till totalförsvaret i händelse av krig.

– Det känns lite nervöst, säger Felicia Thuen, som fått se utskicket från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Hittills har det aldrig hänt, men vid krig eller krigsfara kan personer så unga som 16 år kallas in till totalförsvaret. Det kan handla om att få uppgifter som att hjälpa till att dela ut mat och vatten, visa vägen eller dela ut information.

Nu vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, öka ungas kunskap om totalförsvarsplikten. Under vecka 43 kommer därför över 120 000 personer, som fyllt eller fyller 16 i år, få ett brev hemskickat med information om krisberedskap, civilt försvar och med en novell på ämnet. Redan den här veckan startar också en podd med ett ljuddrama riktat till unga.

– Från du är 16 till du är 70 omfattas du av totalförsvarsplikten. Skulle det bli höjd beredskap eller krig i Sverige – då ska alla vara med. Och då behöver vi nå ut till de som är yngre, som kanske inte vet vad som förväntas eller vad man kan göra, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för MSB.

Elever får smygkolla

På naturbruksskolan Munkagårdsgymnasiet i Tvååker i Varbergs kommun får eleverna smygkolla på det nya kampanjmaterialet från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det är positivt att alla får veta vad de ska göra. Man vill ju ställa upp för sitt land och kunna hjälpa till, säger Casper Segerström, 16 år.

Se 16-åringarnas reaktioner på totalförsvarsplikten – och hör deras tankar om att vara ung i en tid som ofta beskrivs som orolig, i klippet ovan.

Det här är totalförsvaret

  • I totalförsvaret ingår både militärt och civilt försvar.
  • Alla som är mellan 16 och 70 år och bosatta i Sverige omfattas av totalförsvarsplikten.
  • För många innebär det att fortsätta gå till sitt vanliga arbete för att få samhället att fortsätta att fungera så vanligt som möjligt.
  • Den som vägrar att göra sin plikt riskerar böter eller till och med fängelse i högst ett år.
  • För den som är 16 år kan totalförsvaret innebära uppgifter som att hjälpa till att dela ut mat och vatten, visa vägen eller dela ut information.
  • Det finns tre typer av plikter som gäller om regeringen skulle besluta att det råder ”höjd beredskap” i Sverige – värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.