Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket berättar i klippet ovan mer om vad kartläggningen av ukrainska barn i skolan kommit fram till. Foto: SVT

Fyra av fem ukrainska barn i Sverige går i svensk skola

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Skolverket visar att fyra av fem ukrainska barn i åldrarna 6-17 som tagits emot av kommunerna går redan i, eller har sökt plats, på en svensk skola.

– Viljan har hela tiden varit att få föräldrarna att skriva in sina barn i skolan. Det är viktigt för att elevhälsan ska kunna möta de här barnen för att se om det finns barn som behöver särskild hjälp, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.

Under tisdagen offentliggjorde Skolverket en rapport över hur många ukrainska barn som börjat i svenska skolor höstterminen 2022. Totalt går det nu drygt 6 100 elever i skolan.

Syftet med kartläggningen, där samtliga kommuner i landet tillfrågats, är att säkerställa att de ukrainska eleverna får den kunskap och omsorg som skolan ger med elevhälsa samt för att se hur trycket är på skolväsendet i olika kommunerna.

I klippet hör du Skolverket generaldirektör Peter Fredriksson om de brister kommunerna påtalar om undervisningen för ukrainska barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.