I augusti startade de första lärlingsutbildningarna efter initiativ från industrimannen Carl Bennet. Han anser att det behövs mer folk inom industribranschen och det tycker även Kristian Glembo, Produktionstekniker på Getinge AB.
– Det är rätt svårt att rekrytera folk hit. Vi har höga krav på våra svetsare eftersom vi jobbar mot medicinindustrin och vi måste följa deras regler, säger han.
SE MER: Gymnasieelever lär sig svetsa
Flera kommuner i landet har hoppat på projektet, förutom Halmstad bland annat Båstad, Göteborg och Kungsbacka. Sturegymnasiet i Halmstad är en av skolorna, där det nu finns ett program med inriktning mot svetsteknik och eleverna har sin praktik på Getinge.
– Skillnaden är att eleverna är i produktion hela tiden på ett riktigt företag och att det är mer på riktigt, om man jämför med de yrkesutbildningar som fanns sen innan, säger Mikael Haglund, handledare och teorilärare på Sturegymnasiet.
Får praktiklön hela gymnasietiden
En del av satsningen innebär att eleverna får praktiklön, som betalas ut av företaget de praktiserar på. Lönen är tänkt som inspiration för att locka fler elever till lärlingsutbildningarna och ska utvärderas av Skolverket.
– Det är väl bra att man vill satsa så att eleverna får lite inspiration, säger Mikael Haglund.
Hoppas på fler samarbeten
I framtiden kan det bli aktuellt med industriutbildningar inom andra områden som exempelvis svarvning, papper eller gummi.
– Då krävs det nya samarbeten och avtal med andra företag, men vi har fått lite förfrågningar från andra ställen så det kanske kan bli något mer, säger Mikael Haglund.