Gerd Almquist-Tangen, amningsforskare. Foto: TT/SVT

Ny studie: Amning krånglar när barnen blir äldre

Publicerad

En ny studie vid Högskolan i Halmstad visar att fler kvinnor upplever amningsproblem när deras barn blivit fyra till sex månader gamla jämfört med när barnen är nyfödda.
– Vi pratar mycket om amning, men jag tror inte att vi tar tag i de problem som kvinnorna upplever, säger Gerd Almquist-Tangen, amningsforskare.

I en tidigare studie har forskare vid Högskolan i Halmstad undersökt hur amningen fungerar när barnet är fyra veckor gammalt. Då upplevde nästan en tredjedel av mammorna att det krånglade.

Men i en ny undersökning visar det sig alltså att ännu fler får problem när deras barn blivit några månader gamla. Det här har förvånat forskarna bakom studien som nu menar att sjukvården måste bli bättre på att informera om de här problemen.

– Amning framställs ofta, inte minst i media, som något som är lätt och som alltid går smidigt. Dessutom har många haft föreställningen att om amningen bara kommer igång som den ska, så blir det inga problem sen, säger Gerd Almquist-Tangen i Halmstad.

Slutar i förtid

Många kvinnor i studien uppgav att de hade problem med smärta, sår, mjölkstockning, svampinfektioner och en känsla av att mjölken inte räckte till när deras barn blev större.

Problem som i sin tur ledde till att många slutade amma tidigare än vad de tänkt sig. Inte nödvändigtvis för att de ville, men för att de hade så ont.

– Och så ska det ju inte behöva vara. Vill man fortsätta ska man naturligtvis få det stödet, säger Gerd Almquist-Tangen.

Ska inte göra ont

Hur tycker du att sjukvården ska agera?

– Personalen ska fråga. Inte bara fråga hur det är med barnet, utan också fråga hur mamman mår. Och hur mammans bröst mår. Det ska inte göra ont att amma.

Gerd Almquist-Tangen berättar också att många barn i fyramånaders-åldern blir allt mer intresserade av sin omgivning, och att det kan vara en orsak till att det inte upplevs som lika lätt att amma.

– Då kan ett tips vara att kanske gå undan lite, eller dölja barnet med en sjal så att det inte blir så distraherat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer