Nya kårordföranden: ”Jag har själv mått dåligt och tycker att studenterna förtjänar att må bra” Foto: privat

Nya kårordföranden fokuserar på psykisk ohälsa

Publicerad

Marielle Bock tar nu över rodret som ordförande för Halmstad Studentkår. Hon vill att psykisk ohälsa ska tas upp ännu mer på Högskolan i Halmstad.

Den 1:a juli tackade studentkårens tidigare ordförande Hanne Göransson för sig och lämnade över till Marielle Bock. Kåren ska nu bland annat satsa på marknadsföring och att bli bättre på att integrera internationella studenter i verksamheten. Marielles hjärtefråga däremot är psykisk ohälsa.

– Det innefattar allt från att man mår dåligt i sin klass, blir diskriminerad av lärare eller att man inte får ut sin kursplan eller schema i tid. Jag har själv mått dåligt i olika miljöer och inte mått så bra överlag. Jag tycker alla studenter förtjänar att må bra i sin utbildning, säger Marielle Bock.

Svenska unga mår sämre

Förra året gav Statistiska centralbyrån ut en rapport som visade att unga i Sverige har sämre psykisk hälsa än länderna i övriga Norden. Marielle Bock tycker det är dags att ge frågan mer fokus på högskolan.

– Vi på kåren har tät kontakt med studenthälsan på högskolan och jag kommer jobba tätt med vårt studentombud som får in ärenden där studenter berättar att de inte mår bra, säger hon.

Bostadsbristen

Det mest akuta inom kåren nu är att lösa boendefrågor för de studenter som ska börja till hösten. På torsdag den 12 juli kommer de sökande få sina antagningsbesked och boenden måste lösas.

– Vi har många fler studenter än det finns boenden och flera sätter upp sig i bostadsköer redan i april när de söker till högskolan. Vi har precis skaffat ett nytt boende som kallas Vallen som renoveras just nu. 117 rum är planerade där. Men det kommer inte räcka för att lösa bostadsfrågan, säger Marielle Bock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.