Foto: Google Earth

Nya Onsalavägen har fått klartecken i högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

En ny Onsalaväg mellan Rösan och Forsbäck är ett steg närmare förverkligande efter ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen. Det sista hindret för planerna på den nya vägen är hackspettar och gröngölingar.

Sedan mitten av 1950-talet har trafikförhållanden i Onsala diskuterats. Enligt Trafikverket har den nuvarande vägen mellan Rösan och Forsbäck för låg kapacitet och är olycksdrabbad. Nu har vägplanerna efter många turer fått klartecken i högsta instans. Detta enligt ett pressmeddelande från Trafikverket.

– Det är naturligtvis ett steg i rätt riktning. Man kan säga att domen var väntad och jag tycker att det är en bra och tydlig dom. Så vi är väldigt glada över det, säger Lydia Lehtonen, projektledare på Trafikverket.  

– Som tidsplanen ser ut nu är de byggstart 2021.

Naturskyddsföreningen överklagade beslutet

Det var i februari 2016 som Trafikverket fastställde en arbetsplan för det som kallas nya Onsalavägen, men planera mötte motstånd och beslutet överklagades. I maj 2018 beslutade regeringen att avslå samtliga överklaganden. Då begärde Naturskyddsföreningen, Föreningen Värna Onsala och andra istället rättsprövning av regeringens beslut hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Nu har den slutgiltiga domen kommit. Högsta förvaltningsdomstolen har avgjort att regeringens beslut ska stå fast. Det är ett steg närmare ett förverkligande av den nya Onsalavägen. Det finns dock ett hinder kvar innan vägen kan bli verklighet, fåglar.

Hackspettar kan fälla planerna på den nya vägen

En prövning enligt artskyddsförordningen måste först avgöras i Mark-och miljödomstolen innan bygget av vägen kan påbörjas. Frågan är om de skyddsåtgärder som Trafikverket tagit fram för fågelarterna mindre hackspett och gröngöling är tillräckliga. Detta prövas just nu i domstolen och ett beslut väntas komma under hösten.

Eva Anani, ordförande för Naturskyddsföreningen i Kungsbacka, är kritisk till vägbygget. 

– Vi hade hoppats att det skulle kunna gå att skydda området, men var beredda på att det kanske inte kunde gå vägen.

Varför är ny emot bygget av den här vägen?

– Det handlar om sumpmarker och där finns ett flertal arter som ovanliga eller utrotningshotade. Splittras ett område av en väg blir det mycket svårare att överleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.