Barnen kan fortsätta att komma till Barnakademin åtminstone för en tid. Foto: SVT

Nya regler hotar Barnakademin

Uppdaterad
Publicerad

Kulturföreningen Barnakademin planerar att avveckla verksamheten i januari, när nya regler för föreningsbidrag träder i kraft i Falkenberg. Rektorn har meddelat föräldrar att ekonomin inte går ihop med det nya maxbidraget.

Linda Qvarford är mamma till sjuåriga Sam Qvarford som är en av de 39 eleverna på Barnakademin. Som många andra föräldrar tog hon emot beskedet med bestörtning.

– Jag tycker det är viktigt att barnen som inte är så sportintresserade har en plats att känna sig hemma och utvecklas, säger Linda Qvarford.

I 23 år har barn och ungdomar från sexårsåldern upp till 18 år fått konstundervisning på Barnakademin. Genom åren har nästan 1000 elever passerat genom dörrarna. Tidigare har bidrag från kultur- och fritidsnämnden i Falkenbergs kommun hjälpt Barnakademin att betala löner till konstnärerna som utbildar barnen. I höst ansökte rektor Helga Stureson som vanligt om 216.000 kronor och likt de senaste åren räknade hon med att få 170.000 kronor beviljat.

– I januari måste vår hyra komma in för det här året. När jag ringer upp kommunen och frågar vad de nya reglerna innebär för oss, så är det mer än en halvering av bidraget. Då måste jag lägga ner verksamheten, säger Helga Sturesson.

En halvering av bidraget

Det nya reglerna ger ett maximalt bidrag på 84.000 kronor. Under en övergångsperiod kan kommunen hjälpa till med hyran på 127.000 kronor, men inte med löner.

– Bidrag till en förening syftar inte till att betala ut löner utan att ge föreningar så goda möjligheter som möjligt för att leva vidare. Nämnden har möjlighet att satsa extra på verksamheter som bedöms som viktiga. Vi får resonera med Barnakademin eftersom det är en skola och inte en förening, hur vi ska hantera deras verksamhet, säger Per Johansson, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Att Barnakademin väljer att lägga ned verksamheten förvånar honom.

– Vi har skrivit in i beslutet att vi är beredda att helt prestigelöst tänka om. Både tjänstemännen och politiker vill diskutera, säger Per Johansson.

Inget förhastat beslut

Helga Stureson anser inte att hon tagit ett förhastat beslut eftersom hon menar att kommunen tydligt indikerat att Barnakademin inte kommer få 170.000 kronor som tidigare.

– Om summan 170.000 kronor är för mycket eller för lite är svårt att säga, säger Per Johansson.

– Den summan var redan för låg för att kunna fortsätta med den kvaliteten vi har på verksamheten i dag. Vi ser inte hur vi ska kunna betala löner och har gått på knäna i flera år. Vi har sökt 40 000 mer än vi blivit beviljade i många år. Hyran höjs och materialkostnader men inte bidraget – och det är yrkesutövande konstnärer som jobbar här, säger Helga Sturesson.

Chans till fortsättning

En liten öppning ger hon ändå till en fortsättning på Barnakademins verksamhet. Tillsammans med ordförande Per Sjövall accepterar Helga Stureson kultur- och fritidsnämndens inbjudan till diskussion.

– Det blir intressant att höra vad de har att säga. Jag tror själv att det riktiga är att Barnakademin blir en del av Kulturskolan. För vi har eldsjälar till lärare men de måste också leva på något, säger Per Sjövall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.