Foto: TT

Nya rökförbud är på gång

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juni är det exakt tio år sedan rökförbudet infördes på landets restauranger och krogar. Nu är nästa stora steg nära, nämligen rökförbud även på uteserveringar.

Vid ett bord på en uteservering i centrala Halmstad sprider sig cigarettröken. Där sitter Pieter Ravensberg med några vänner och avnjuter var sin öl.

– Jag förstår inte riktigt varför folk har ont utav det. Röken blåser ju bort rätt fort, säger han och tar ett bloss.

”Puttar bort icke-rökarna”

Just denna kväll är det betydligt fler som inte röker, än rökare, på den aktuella uteserveringen. I utkanten av det inhägnade området sitter ett annat gäng. Bland dem finns Tony Ortenlöf, som precis som Pieter Ravensberg är rökare. Men han tycker det planerade rökförbudet på uteserveringar är en bra idé.

– Vi satt precis här bredvid några som rökte och mina vänner som är med här tyckte inte om det så mycket. Och det blir lite som att man puttar dem åt sidan i stället för rökarna, säger Tony Ortenlöf.

Utredning klar 1 mars 2016

Just nu sitter juristen Göran Lundahl och utreder de nya förslag på rökförbud som landets styrande politiker lyft fram. Dessutom tittar han på de Tobaksproduktdirektiv som kommer från EU. Senast den 1 mars nästa år ska utredningen vara klar och sedan är det upp till politikerna.

Majoriteten i riksdagen för ett förbud

Men SVT Nyheter kan redan nu avslöja att majoriteten i riksdagen är positiva till förslaget om rökfria uteserveringar. Och mycket tyder därför på att rökförbud kommer gälla på uteserveringarna i Sverige inom ett par år. Exakt hur förbudet kommer att utformas är dock utredarens huvudbry, för det finns en gränsdragningsproblematik.

– Det kanske inte är så svårt tekniskt att knyta ett rökförbud till en uteservering. Däremot är det lite mer besvärligt att fundera kring hur man ska lösa trottoarer utanför entréer, men vi grunnar på det och hoppas att vi ska kunna komma fram till en ordning som fungerar, säger Göran Lundahl till SVT Nyheter.

Obehagliga varningsbilder

Sedan rökförbudet infördes på krogarna för tio år sedan så har det kontinuerligt gjorts små steg på resan mot målet – ett tobaksfritt Sverige 2025. Tobaksfritt i det här avseendet betyder att färre än fem procent av befolkningen ska röka dagligen.

De nya rökförbuden som utreds handlar inte bara om rökfria allmänna platser i utomhusmiljöer. Utredaren tittar även på EU-direktiv gällande dold försäljning i butikerna, det vill säga att cigarettpaketen göms under disk. Och förslaget om att införa obehagliga varningsbilder på paketen är redan färdigarbetat. Bilderna hoppas man ska få en avskräckande effekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år sedan rökförbudet

Mer i ämnet
Mer Halland
Mer Nyheter