Falkenbergsrevyn driver med skidåkande norrmän. Bland annat. Foto: SVT

Nyårsrevyn ska slå skrattrekord

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 256 skratt under en och samma föreställning är vad som krävs. Jakten på det egna skrattrekordet inleds på trettondagsafton i Falkenbergs stadsteater då det är urpremiär för nyårsrevyn Spexit.

Falkenbergsrevyn firar 20 år och gör det som en av landets största revyer. Vid årsskiftet var 17.000 av de 20.000 biljetterna sålda till de drygt 60 föreställningar som ges ända fram till slutet av mars.

– I grund och botten är vi ett jättehärligt gäng och vi skapar revyn tillsammans. Att alla i ensemblen är engagerade från start till föreställning tror jag är lite unikt, säger revyartisten Lena Petersson som förutom ett sabbatsår varit med ända sedan starten 1998.

Busslaster från hela Sverige

På senare tid har Falkenbergsrevyn fått extra draghjälp av SVT. När revyn sändes i somras sågs den av över 800.000 tittare. Att de lokala skämten med åren skalats bort mer och mer går hand i hand med just den utvecklingen. Numera kommer busslaster från hela Sverige för att besöka Falkenbergs stadsteater.

– Det har inte varit en lokalrevy på många år och det är just för att man ska kunna komma från Borås, Värnamo, Göteborg, Jönköping och så vidare för att se oss. Däremot har vi fortfarande kvar väldigt många lokala karaktärer som är oerhört falkenbergska och det är klart att vi har lokala grejer också eftersom många saker som händer i Falkenberg, Varberg och Halmstad blir rikskända, säger Magnus Wernersson, producent för Falkenbergsrevyn.

Presidentkandidater i musikal

I år innehåller nyårsrevyn, som fått namnet Spexit efter Brexit, skämt om den norska skiddopingskandalen, ledarkrisen i miljöpartiet och så sätts det upp en musikal om den amerikanska presidentvalskampanjen. Och Så mycket bättre förvandlas till Så mycket sämre när Anna Bromees version av Lisa Ekdahl plötsligt blir generaldirektör för omsusade Postnord.

– Numret med norrmännen tycker jag är väldigt roligt. Men det händer ju saker hela tiden så tack vare det kan vi göra nya nummer varje år och vi jobbar ständigt på att förnya oss, säger Lena Petersson.

”Här räknar vi inga leenden”

Det här är ett axplock av det som ska leda fram till att Falkenbergsrevyn 2017 slår sitt eget skrattrekord på 256 skratt under en och samma föreställning. Alltså krävs minst två skratt i minuten.

– Rejäla skratt ska det vara, annars får det vara, säger Magnus Wernersson som är den som med block och penna kommer hålla koll på skratten.

Men vad räknas som ett skratt då?

– Det måste vara flera som skrattar samtidigt så att man känner att det är puls i salongen. Här räknar vi inga leenden.

Hur ser du på möjligheten att slå rekordet i år?

– Jag har ju sett rätt mycket av repetitionerna nu och jag tycker att det här året varit väldigt spexigt så jag tror att det finns stora möjligheter.

Men om ni misslyckas, kommer du sätta dig och räkna igen då?

– Jadå, jag håller på tills vi slår det, säger Magnus Wernersson och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer